Radio Simplu

Miercurea Albă, zi deosebit de importantă din Săptămâna Luminată. Ce le este interzis femeilor să facă? Tradiții și obiceiuri de respectat

Prima zi de miercuri după Paște poartă numele de Sfânta Mercurie sau Miercurea Albă, cum mai este denumită în popor. Fiind o zi însemnată în lumea creștinătății, de aceasta se leagă mai multe obiceiuri și tradiții, de care credincioșii țin cont pentru a se asigura că sunt binecuvântați tot anul. Tot în această zi, potrivit datinilor, bărbații puteau face o activitate care le era interzisă femeilor, pentru bunul mers al gospodăriei.

Miercurea Albă, cunoscută și sub numele de Sfântă Mercurie, Miercure Luminată sau „nunta șoarecilor” în popor semnifica la țară întoarcerea la muncile câmpului, dar doar a bărbaților, femeile având interdicție, deoarece se spunea că vor atrage asupra casei lor „nunta şoarecilor”. Asta ar fi însemnat să aducă rozătoarele în casă şi să rămână fără agoniseala strânsă de pe câmp.

Ce tradiții se respectă în Miercurea Luminată?
Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt cu „hărți”, adică toți credincioșii au dezlegare la mâncărurile „de dulce” datorită Învierii Domnului Iisus Hristos. Totodată, conform Tipicului Sfântului Sava, creștinii au și dezlegare la pește miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii.

In zilele de miercuri și vineri din „Săptămâna Albă” nu se săvârșește Sfânta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice. Zilele aliturgice variază de la cinci la șapte ca număr, în cadrul unui an bisericesc. Totdeauna zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Albă sunt aliturgice.

Creștinii trebuie să știe că nu se fac metanii în perioada cuprinsă între Învierea Domnului Iisus Hristos și Rusalii. În schimb, se fac doar închinăciuni. Începând cu Duminica Sfintelor Paști și până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se strigă Axionul Paștilor, „Îngerul a strigat”, iar credincioșii se salută cu formulele „Hristos a Înviat/ Adevărat a Înviat.”
Ce alte obiceiuri au loc în Săptămâna Luminată?
Săptămâna Luminată mai este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare.

Alte credințe venite din vremuri îndepărtate spun că este foarte bine să te naști în această perioadă, deoarece copilul născut în Săptămâna Albă va avea parte de mult noroc în viață.

De asemenea, în Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți în neființă, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii (9 mai 2021). Chiar și slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții, potrivit calendar-ortodox.ro.