Radio Simplu

Care sunt plantele care „luptă“ împotriva mucegaiului și a igrasiei

Dacă vă confruntați cu umiditate excesivă în casă, una dintre soluțiile cele mai simple este amplasarea anumitor plante care absorb apa în zonele cu probleme. O locuință cu umiditate crescută este mediul ideal pentru igrasie, mucegai, mirosuri neplăcute, dăunători ce pot avea consecințe neplăcute pe termen lung.

Crinul păcii

Una dintre plantele care absorb cel mai bine apa este Spathiphyllum wallisii sau Crinul păcii. Originară din America și Asia, această plantă absoarbe apa și purifică aerul din încăpere. De asemenea, are capacitatea de a elimina chiar și substanțele toxice provenite din fumul de țigară, dar și acetona, amoniacul, benzenul și xilenul.

Tillandsia

O altă plantă perfectă pentru spațiile cu umiditate ridicată este Tillandsia, cunoscută și sub denumirea de planta de aer. Această plantă nu are nevoie de pământ pentru a se dezvolta, ci poate trăi oriunde: într-un bol, pe o farfurie, în globuri sau recipiente din sticlă, într-un aranjament cu mușchi și licheni stabilizați etc.

Feriga

Feriga este o altă plantă ce ne poate scăpa de umiditatea în exces, având nevoie de niveluri ridicate de umiditate ambientală pentru a se dezvolta. Perfecte pentru a absorbi umiditatea, ferigile se pot amplasa în baie sau în orice altă încăpere unde există umiditate mare. Pe lângă rolul lor de „dezumidificator“, ferigile elimină și substanțele toxice din mediul înconjurător, adică ajută și la combaterea ciupercilor. De altfel, despre ferigă se spune că este cea mai bună armă naturală în lupta împotriva mucegaiului.

Calathea

O altă plantă care nu iubește ambientul uscat, deci numai bună pentru casele cu umiditate ridicată, este Calathea. Originară din America Centrală și de Sud, Calathea cuprinde în jur de 150 de specii cu frunze verzi și mai este denumită „planta păun“ sau „planta care se roagă“. În funcție de specie, această plantă poate crește până la un metru și jumătate înălțime.

Iedera

Iedera este o altă opțiune pentru ambientul umed. Cu un frunziș bogat, iedera este puțin pretențioasă, fiind ușor de îngrijit. Se dezvoltă bine în spații înguste și nu are nevoie de prea multă lumină naturală. Iedera absoarbe atât apa în exces, cât și toxinele din atmosferă.

Pereți din licheni

De asemenea, pe lângă plantele de interior, se poate alege și aranjamentul din licheni stabilizați sau chiar un perete din licheni. Un astfel de perete sau aranjament are nenumărate avantaje mai ales în zona urbană aglomerată pentru că reduce nu doar umiditatea și praful, dar și zgomotul. De asemenea, peretele din licheni stabilizați creează un spațiu cât mai aproape de cel natural, reduce stresul și dă o stare de bine. În funcție de preferințele fiecăruia, puteți alege orice tip de licheni, iar peretele poate fi verde sau colorat, cum vă place. Încăperile ideale pentru aranjamente sau pereți din licheni sunt băile, livingurile și dormitoarele sau orice încăpere cu umiditate mai mare de 40%. Chiar și bucătăria se pretează pentru un aranjament cu licheni – tablou sau chiar un perete întreg. Totuși, aici trebuie atenție sporită la grăsime și la temperaturile ridicate, ce pot afecta lichenii. Iar dacă vă întrebați cât rezistă un perete din licheni, ei bine, acesta poate rezista peste zece ani dacă umiditatea este crescută. Iată, așadar, că o problemă poate fi rezolvată simplu și eficient. Mai mult decât atât, un perete din licheni este și ușor de întreținut deoarece lichenii nu au nevoie de tundere, udare sau altceva.

(…)

Sursa: lumeasatului.ro