Radio Simplu

Locul din România unde te poți vindeca de bătrânețe

Chiar dacă sună ca o poveste frumoasă, totuși e destul de real: oamenii au căutat din totdeauna un loc magic, în care să nu existe probleme ci doar lucruri frumoase și oameni fără probleme.

Se spune că Raiul este un asemenea loc, dar așa cum este firesc, nimeni nu își dorește să ajungă acolo mai repede decât este cazul. Din fericire există și variante pe Pământ. Ba chiar unele dintre ele se găsesc foarte aproape de noi. În România un asemenea loc se găsește la Techirghiol.

Dar aici nu vin doar români, ci și foarte mulți turiști din mai multe țări care își doresc să se vindece de mai multe boli. Există chiar și o legendă despre acest loc deosebit. Se spune că pe malul unui lac cu apă foarte sărată niște oameni și-au făcut un sat.

Acești oameni își făcuseră acolo un rost și un curs al vieții, doar că avea foarte mari probleme cu apa care era foarte sărată și era nevoie să facă rost de apă bună pentru consum din alte zone.

De acest lucru s-a ocupat pentru mai mult timp un turc care avea o căruță și un cal și îi era foarte ușor să ajungă în alte localități ca să ia apă și pentru ceilalți oameni. Chiar și atunci când turcul îmbătrânise acesta tot aducea cea mai bună apă, cu ajutorul calului său care se numea Techir pentru că avea dungi precum zebrele.

Într-o zi omul nostrum era foarte oboist așa că a scos hamurile de pe cal și l-a lăsat liber, chiar în preajma acelui lac sărat. Imediat, calul s-a aruncat în apă și a început să zburde vesel în ea. La început, bătrânul turc Bechir, se uita uluit la animalul său, dar la scurt timp i-a urmat exemplul.

După ce au ieșit din apă atât calul cât și stăpânul său păreau mult mai energici, ba chiar vindecați de orice boală. Vestea s-a răspindit în câteva clipe și lacu a fost numit Techirghiol, adică lacul lui Techir. Astfel în anul 1899 Ion Movilă a pus bazele stațiunii.

Cel mai important detaliu legat de acest lac este npămolul său care are puteri vindecătoare. Acum apa acestui lac este mai sărată decât cea a mării de cel puțin 6 ori. Nămolul lacului are tât origini vegetale cât și animale, este bogat în substnțe minerale și în hormoni.

O parte dintre ele conțin foarte mulți ioni, altele sunt nealterate, dar toate au o energie foarte mare. De aceea sunt atât de eficiente. În interiorul lacului se întâmplă oxidări, degajări de gaze, se produc vitamin și hormoni, energii electrice, și chiar emanații radioactive, benefice.

Persoanelor care suferă din cauza reumatismului au nevoie de băi cu ghiol și cu nămol. Acestea sunt foarte bune și pentru cei care au probleme cu aparatul locomotor, pentru femeile care au boli ginecologice, pentru cei care au artrită și nu numai.

Chiar dacă au trecut mai mulți ani și zona și-a schimbat foarte mult din aspectul de odinioară, totuși Eforie Sud mai este vizitată în fiecare de mai mulți turiști care își doresc să se trateze și în același timp să se bucure de priveliști deosebite.