Radio Simplu

Cum trebuie să acționezi dacă ai fost mușcat de o viperă

În perioada verii așa cum este firesc foarte mulți oameni petrec foarte mult timp în sânul naturii alături de copiilor lor și de animalele de companie. Însă trebuie să știm că în sezonul cald suntem mult mai supuși riscului de a fi înțepați sau mușcați de diferite insecte.

Așa că trebuie să fim mereu pregătiți, mai ales că în unele cazuri urmările pot să fie dintre cele mai grave. Vom vorbi astăzi despre pericolul pe care îl reprezintă mușcăturile de viperă. Acest tip de șarpe este singurul care se găsește pe teritoriul României.

Acestea sunt răspândite foarte neproporțional în toată țara pentru că de exemplu găsim un număr mai mic în Oltenia sau Muntenia. În general acești șerpi sunt de dimensiuni mici, cam 70 de centimetri. Pe spate au o dungă neagră sub form de zig zag. De asemenea o parte dintre ele sunt complet negre.

Ele nu aud foarte bine însă pot să compenseze cu succes la capitolul mirosuri, în plus, viperele simt foarte bine vibrațiile inclusive de la distanță. Iarna hibernrează iar în restul perioadei sunt active, mai ales în zonele cu climă temperată. Cel mai mult mănâncă în timpul nopții.

Ele se nasc așa, pline de venin și au de regulă o mușcătură foarte puternică care lasă urme, 2 puncte mici, de la dinții lor foarte ascuțiți. Atunci când ești mușcat de o viperă simți în primul rând o durere foarte puternică. După aceea, zona afectată se va umfla foarte puternic.

Dacă vezi 2 înțepături de aproximativ aceeași dimensiune la o distanță egală, trebuie să iei în calcul că ai fost atacat de viperă. În unele cazuri mai complicate unii oameni pot să intre inclusive în stări de inconștiență.

În rest, mai sunt caracteristice stările de vomă sau de greață, vederea încețoșată, dificultăți în procesul de respirație, transpirație foarte multă și nu numai.

Dacă ai descoperit mai multe dintre aceste semnale trebuie să acționezi cât mai rapid ca să îți poți acorda primul ajutor medical, atât de util în cele mai multe situații.

În primul rând e nevoie să faci tot posibilul ca să ajungi la medic în timp util pentru că doar așa vei putea beneficia de tratamente specifice, medicamentoase, administrate doar de medic.

Când ești în discuția telefonică la urgența anunță că ai fost mușcat de o viperă pentru ca cei de acolo să știe dacă te pot primi pentru că e nevoie de un anumit tip de ser, folosit doar în cazul apariției veninului.

După ce ai rezolvat acest aspect ai grijă să stai cât mai nemișcat pentru că mai ales mișcările bruște îți pot face rău. Pentru că în acest fel îți vei crește bătăile inimi, nivelul de circulație al sângelului și veninul va ajunge în corp mult mai ușor.

Apoi ia o aspirină dacă ai, nu consuma alcool sau alte remedii calmante de acest fel pentru că vei obține un efect invers față de cel scontat. Dacă ți se face foarte cald acoperă-te cel mai bine cu o pătură. Până ajunge ambulanța să te preia ai timp să bei și apă ca să te hidratezi.