Radio Simplu

Truc de bucătărie – cum să cureți oalele, tigăile și tăvile ca să arate ca noi

Gătitul este o ocupație foarte relaxantă. Dar bucuria pregătirii bucatelor se termină în momentul în care trebuie să curățăm toate vasele sau ustensilele folosite pentru amestecarea ingredientelor.

Cea mai grea devine munca atunci când trebuie curățate tigăile sau oalele. Ca să le aducem la o condiție acceptabilă trebuie de obicei să frecăm foarte mult la ele. Dar foarte puține gospodine se gândesc că aceste vase pot să fie curățate foarte bine cu un minim de efort.

Ca să obții acest rezultat nici nu ai nevoie de produse scumpe sau foarte greu de găsit. Îți vor fi ultile doar sucul de la o lămâie, un sfert de cană cu bicarbonat de sodiu și jumătate de cană cu apă oxigenată.

Amestecă aceste ingrediente într-un vas până când ele se vor transforma într-o compoziție foarte omogenă. Aplică acest mix peste locurile cu pricina de pe tigaie sau de pe oală. Lasă pasta să își facă treaba pentru aproximativ un sfert de oră.

După aceea vei observa cum toată murdărie de pe vas se desprinde singură. În acest caz curățarea oalelor sau a tigăilor va deveni foarte ușoară și mai ales foarte rapidă și lipsită de efort.

Probleme de acest gen și vase greu de curățat vei avea aprope de fiecare data când vei folosi tigăi sau oale așa că trebuie să ai la îndemână cele mai rapide și mai eficiente soluții pentru situațiile respective.

Există și cazuri în care vasele, dacă nu sunt foarte des folosite pot să prindă chiar și un strat de rugină. În această situație nu trebuie să intri în panică ci să pregătești niște ingrediente pe care le ai prin bucătărie ca să scapi de acest inconvenient.

Vei avea nevoie doar de un burete cu o suprafață mai dură și de sare pentru murături, mai grunjoasă. După ce vei freca foarte ușor, vei vedea cum rugina se curăță foarte bine, fără să fie nevoie să depui efort și să riști să îți strici tigaia.

Ultimul pas este să speli tigaia simplu, doar cu puțin detergent de vase. După aceea, nu o lăsa la scurs, ci șterge-o imediat cu un prosop din bumbac, curat și uscat.

Și ca să fii sigură că tigaia ta va fi în siguranță pe viitor în fața ruginii, aplică pe un șervețel de hârtie câteva picături de ulei vegetal și șterge cu acesta tigaia, pe ambele fețe.

O altă problemă enervantă pentru gospodine este și un ars. Din fericire și aceasta are o rezolvare simplă și rapidă. Dacă este vorba despre o oală din oel inoxidabil pune-o pe aragaz așa goală și dă drumul focului.

Când e încins vasul, oprește focul. După aceea toarnă aproximativ o cană cu apă ținută la temperature camerei. Rade reziduurile cu ajutorul unei linguri din lemn sau cu ajutorul unei spatule.

Dacă această metodă ți se pare ineficientă sau prea dură pentru vasele tale, poți să folosești alta, potrivită și pentru tigăi. Pune în tigaie apă caldă până când o umpli. După câteva ore în care părțile arse devin mai moi, freacă tigaia cu partea mai dură a buretelui de bucătărie.