Radio Simplu

Broccoli, arma secreta care te ajuta sa lupti cu diabetul

Oamenii de stiinta spun ca broccoli, mai exact extractul obtinut din leguma, poate fi folosit ca arma „secreta” impotriva diabetului.

Broccoli contine un ingredient care ii poate ajuta pe pacientii cu diabet de tip 2 sa isi tina glicemia sub control, potrivit unui nou studiu, iar astfel ar fi posibil un tratament mult-dorit de milioane de persoane.

Un compus chimic ce se gaseste in legumele din familia cruciferelor, precum broccoli si varza de Bruxelle, numit sulforafan ar fi responsabil, dupa cum s-a observat, de scaderea nivelului glucozei in anumite experimente de laborator, efectuate pe soarecii cu diabet.

Oamenii de stiinta au folosit numeroase modele pe calculator pentru a identifica si pentru a trece prin mii de substante chimice care ar putea inversa efectele diabetului de tip 2.

Cercetatorii de la Universitatea Gothenburg din Suedia sunt extrem de incantati de efectele pe care le-au observat la substanta din broccoli si sunt nerabdatori sa le ofere pacientilor acest extract. Ei au observat o reducere a glucozei de aproximativ 10%, ceea ce este suficient pentru a reduce complicatiile diabetului ce apar la nivelul ochilor, rinichilor si sangelui.

Acea reducere medie de 10 procente a fost obtinuta pe un esantion de 97 de voluntari umani, care au luat parte la un test clinic pe o perioada de 12 saptamani. Participantii care erau obezi si care aveau un nivel mai mare al glucozei in sange au avut cel mai mult de beneficiat de pe urma broccoli.

Doza a fost echivalentul a aproximativ 5 kilograme de broccoli consumate zilnic, dar cercetatorii spun ca broccoli ar putea fi transformat intr-o pudra, pentru a fi adaugata mai usor in alimente si in bauturi.

Este important de retinut ca toti participantii, mai putin 3 dintre ei, au continuat sa ia metformina, un medicament folosit deja pentru a imbunatati reglarea glucozei in sange, in cazul persoanelor cu diabet.

Chiar si asa, cercetatorii cred ca sulforafanul ar putea, in cele din urma, sa inlocuiasca metformina in cazul unora dintre pacienti, mai ales ca 15% dintre persoanele cu diabet nu pot lua metformina, deoarece medicamentul este asociat cu riscuri de insuficienta renala.

Cei doi compusi chimici au abordari diferite: sulforafanul suprima enzimele din ficat care stimuleaza productia de glucoza, pe cand metformina face celulele sa fie mai sensibile la insulina, scotand astfel mai multa glucoza din fluxul sangvin.

Inainte de studiul pe oameni, cercetatorii au descoperit totodata ca sulforafanul era capabil sa reduca productia de glucoza in celulele hepatice crescute in laborator si a putut sa schimbe expresia genelor ficatului, de la o stare anormala, afectata de boala, in cazul soarecilor diabetici.

Chiar si asa, sunt necesare studii mai ample si mai detaliate, inainte ca sulforafanul sa poata fi aprobat pentru tratamentele regulate, insa pana atunci, cel mai bine este sa iti mentii aportul de legume la un nivel normal si sanatos si sa mananci broccoli ori de cate ori ai ocazia.

Completează chestionarul disponibil aici pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!