Radio Simplu

Locul cu cele mai multe bacterii, din baia ta, nu este toaleta

Ai mers vreodată la toaletă, într-un restaurant și te-ai ferit să nu atingi vasul de Wc?

Ei bine, este în regulă să te protejezi, dar nu știi chiar totul despre germenii din baie, căci nu vasul de toaletă îi păstrează pe cei mai mulți dintre ei.

Foarte multe bacterii se găsesc pe periuțele de dinți.

Într-un studiu efectuat în 2011, asupra germenilor de uz casnic, efectuat de organizația globală de sănătate publică și siguranță NSF International, cercetătorii au testat 30 de suprafețe – dintre care șase au fost în baie. În timp ce 27% se găseau pe scaunele de toaletă, 64% erau pe periuțele de dinți.

Băile sunt pline de viruși

Într-un studiu din 2014, publicat în jurnalul Applied and Environmental Microbiology, Gibbons și colegii săi au testat diferite părți ale a două băi de femei și bărbați, într-un campus. Vasele de toaletă, dozatoarele de săpun și podeaua din jurul toaletelor – pentru a înțelege modul în care se schimbă comunitatea microbiană și se dezvoltă în timp.

Ei au descoperit Stafilococi papilomavirus uman (HPV), herpesvirus și E. Coli, printre alte bacterii, în băile publice.

Folosind datele de la băile de acasă în Proiectul Home Microbiome și cercetările trecute, Gibbons și colegii săi au putut vedea aceleași tendințe generale. Cele mai multe dintre bacteriile de pe aceste suprafete provin de la oameni.

Aproape toti oamenii sunt purtatori de HPV si herpes „, spune Gibbons. Doar aproximativ 15% dintre ceea ce au descoperit au fost bacterii provenite din fecale.

Există riscuri, iar unii dintre germeni ar putea fi chiar patogeni . Totuși, majoritatea bacteriilor intestinale nu supraviețuiesc atunci când părăsesc corpul, astfel încât bacteriile fecale care apar în locuri precum băile dispar, explică Gibbons. „Există un risc minim până la zero”, spune el. „[Cei mai mulți oameni] sunt suficient de sănătoși ca să nu le facă rău”.

Podeaua este locul cu cei mai mulţi microbi pe centimetru pătrat, cel puţin asta susţine un profesorul. El spune că mulţimea bacteriilor variază în funcţie de traficul din baie, obiceiurile celor care o folosesc şi modul în care este curăţată podeaua.

Chiar la un minut după ce a fost spălată, pe podeaua băii se adună aproximativ 100 de germeni pe centimetru pătrat, iar după aproximativ o oră acest număr creşte la un milion.

Podeaua nu este numai cea mai întinsă suprafaţă din baie, însă este şi cea mai predispusă la murdărie.

În scurt timp ea se umple de bacteriile pe care le aducem de afară, reziduri de produse de îngrijire, fire de păr.

La un studiu amănunţit s-a descoperit că pe podele se găsesc stafilococi şi bacterii periculoase precum E.coli, care este responsabilă de problemele digestive şi infecţiile urinare.

Chiar și uscarea mâinilor poate răspândi bacterii

Mai multe studii indică faptul că bacteriile se răspândesc atunci când se folosesc uscătoare automate de mâini.

Un studiu publicat în 2018 a constatat că uscătoarele de aer, cu aer cald, colectează bacteriile din aer și apoi răspândesc germenii pe mâinile proaspăt spălate, iar un studiu din 2015 a concluzionat că uscătoarele cu jet de aer răspândesc de 60 ori mai multe bacterii decât uscătoarele cu aer cald și de 1.300 de ori mai mult decât servețele de hârtie.

Mai mult, facilitățile de uscare a mâinilor în băile publice au descoperit că au bacterii rezistente la cel puțin un antibiotic, potrivit unui studiu publicat în 2019, în revista Rezistența antimicrobiană și controlul infecțiilor.

Totuși, oamenii de știință sunt de acord că nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la germenii de baie.

„O mare parte din îngrijorarea privind virușii și bacteriile care locuiesc în băi este greșită”, spune Adalja.

„Majoritatea bacteriilor nu prezintă niciun pericol și nu sunt prea diferite de bacteriile din alte părți ale casei sau bacteriile care se găsesc pe pielea ta.”