Radio Simplu

Cum alegi corect un incubator de ouă

Cunoscătorii știu: odată ce ai un incubator, poți fi etichetat ca „dependent”! Plăcerea de a face să eclozeze ouăle orătăniilor din propria ogradă este, spun cei cu adevărat pasionați, ca și cum ar sărbători Crăciunul în fiecare zi. Cum acest lucru a devenit la îndemâna oricui – și s-ar putea să te tenteze și pe tine -, ar fi interesant de știut mai multe despre acest subiect.

Există numeroase tipuri de incubatoare, variind de la versiunile cele mai simple, de bază, la versiuni semiautomate și până la cele complet automatizate. În acest articol vom „descompune” diferite tipuri de incubatoare și vom explica argumentele pro și contra lor. De asemenea, vom trece și prin procesul de alegere a ouălor și prin acela de incubare, în dorința de a furniza cât mai multe cunoștințe pentru asigurarea celei mai bune utilizări a unui incubator de ouă.

Principalele categorii de incubatoare de ouă
Înainte de a începe prezentările, o precizare: cu cât este mai ieftin incubatorul de ouă, cu atât mai mult este de lucru pentru tine. Aceasta presupune:

verificarea temperaturii – de mai multe ori pe zi
verificarea umidității – tot de mai multe ori pe zi
întoarcerea ouălor de pe o parte pe alta – cu mâna, de câteva ori pe zi
Folosirea acestor incubatoare de ouă mai ieftine conduce la același rezultat ca și în cazul celor scumpe, dar implică mai mult efort fizic, mai mult timp alocat, cunoștințe mai temeinice și o mai mare pricepere.

La rândul lor, în comparație cu incubatoarele de ouă manuale, cele automatizate au o serie de avantaje:

Cum e corect: cozonaci, cozonace sau cozonacuri?
asigură reglarea automată a temperaturii și a umidității necesare
realizează întoarcerea automată a ouălor
sunt dotate cu un sistem automat de dezinfecție
Din punctul de vedere al ouălor pe care le pot cloci, incubatoarele sunt de două feluri:

incubatoare de ouă universale – care au locaşuri ce pot fi folosite pentru ouă de diferite dimensiuni și de la specii diferite de păsări care au temperaturi de eclozare asemănătoare (ouă de găină și cele de curcă; ouă de gâscă și cele de rață etc.)
incubatoare de ouă specializate – cu locaşuri doar pentru un anumit tip de ouă și temperatura de eclozare setată special pentru ouăle respective
Există, în prezent, incubatoare complet automatizate, de diferite capacități de incubație, pentru toate categoriile de ouă: de la ouă de găină, de rață, de gâscă sau de curcă, de bibilică ori de prepeliță, până la ouă de păun, de fazan, de struț sau ouă de păsări exotice, ba chiar și pentru ouă de reptile – șopârle, șerpi etc.

Criteriile pentru alegerea unui incubator de ouă
Un incubator ieftin este mai mic și este recomandabil doar pentru gospodăria ta, nu pentru o afacere. În funcţie de performanţa pe care ți-o doreşti, alege-ți un incubator de ouă dintr-una din clasele:

hobby
semiprofesionale
profesionale
Cel mai important criteriu în alegerea unui incubator este să-ţi permită să deţii permanent controlul incubării, ceea ce presupune să fie dotat cu:

afişaj digital care arată temperatura din incubator
termostat reglabil – îți dă posibilitatea să ajustezi temperatura cum dorești (temperatura optimă – între 36,5°C și 39°C)
capacitatea de incubare corespunzătoare scopului tău: în funcție de numărul de ouă și de speciile de păsări dorite
sistem de întoarcere semiautomată sau automată a ouălor – randamentul incubatorului este influențat de cât de des se întorc ouăle
o cupă exterioară de apă – pentru a facilita verificarea și completarea nivelului apei din incubator fără a-l deschide
Tipuri de incubatoare de ouă

Incubatorul de ouă fără ventilația aerului
Caracteristici:

– incubator de bază, accesibil ca preț
– ideal pentru eclozări mici
– recomandabil pentru debutanți
– ușor de utilizat
– afișaj digital
– indicator de temperatură ușor de controlat
– canal de apă
– platformă pentru ouă
– funcționează satisfăcător

Deficiențe: absența ventilației aerului încălzit face ca unele zone ale cutiei să fie mai calde, iar altele, mai reci; variația de temperatură ajunge la 5 grade, ceea ce afectează negativ eclozarea.

Incubatorul de ouă programabil cu aer ventilat automat
Caracteristici:

– panou de control digital – pentru a monitoriza temperatura și umiditatea
– ventilator automat – pentru a controla și a menține stabilă temperatura aerului
– contoar – efectuează numărătoare inversă, până în ziua eclozării ouălor
– oprire automată – după încheierea numărătorii

Este un pas înainte față de incubatoarele fără circulația aerului: aerul încălzit circulă în întreaga cutie, căldura fiind distribuită uniform de ventilator.

Incubatorul digital complet automat pentru ouă de găini
Caracteristici în plus față de modelele anterioare:

– controlează umiditatea
– dispune de o fantă de reîncărcare externă, foarte practică
– asigură programarea întoarcerii automate a ouălor

Așadar, incubatoarele pot varia de la mici și ușor de utilizat, la mai mari și mai complexe. Cele avansate elimină din incertitudini și din stresul privind procesul de incubare. Menținerea temperaturii și a umidității la anumite niveluri impune verificarea incubatorului de cel puțin trei-patru ori pe zi. Or, modelele avansate mențin temperatura și umiditatea mult mai stabile decât cele de bază, ceea ce le face mult mai eficiente, mai rentabile și mai atrăgătoare. Acestea vin într-o gamă largă de mărimi, de la o capacitate de 7 ouă până la 56 de ouă, și sunt mult mai avantajoase.

Caracteristicile incubatoarelor speciale pentru ouă de găină
Dacă vrei să cumperi un incubator de ouă de găină, acesta trebuie să asigure:

– dezinfectarea incubatorului înainte și după fiecare folosire
– temperatura și umiditatea corespunzătoare
– ventilarea aerului cald
– întoarcerea automată a ouălor

Fiecare dintre aceste funcții este importantă, de aceea, pe toată perioada de clocire a ouălor în incubator, trebuie verificați zilnic toți parametrii.

Incubatoarele de ouă de găină complet automatizate au sisteme de monitorizare și de reglare a temperaturii și a umidității. Temperatura din jurul oului de găină pus la incubat este importantă pentru dezvoltarea embrionului și trebuie să fie de 38°C – în incubatoarele fără ventilația aerului, iar în cele cu aer ventilat, de 37°C.

Umiditatea influențează și ea dezvoltarea embrionului și trebuie să fie cât mai uniformă și mai stabilă. Sistemul de ventilație asigură atât circulația aerului în interiorul incubatorului, cât și o distribuire uniformă a temperaturii și a umidității pentru toate ouăle din incubator, de asemenea, foarte important pentru obținerea unor bune rezultate.

Colectarea și pregătirea ouălor pentru incubator
În funcție de ouăle folosite, rata de ecloziune în incubator ajunge, de obicei, la 80-90%, dar uneori este mai mică, din cauza ouălor alese. Dacă folosești incubatorul pentru ouă de găină, ai câteva lucruri de făcut.

1. Asigură-te că ouăle sunt fertile (fecundate). Cum să afli dacă oul este fertil? Cel mai sigur este să folosești ovoscopul, dar, în lipsa lui, va trebui să spargi câteva ouă din lotul respectiv înainte de a începe selectarea lor. Privește cu atenție gălbenușul – dacă vezi pe suprafața lui o zonă rotundă mică, albicioasă, care arată ca o bulă, oul este fertil, iar dacă are doar un mic punct alb, nu este fertil.
2. Când strângi ouăle pentru incubator, alege-le pe cele care nu sunt murdare, dacă este posibil, pentru că sigur nu dorești să pui ouă murdare în incubator, dar este bine și să eviți să speli ouăle înainte de a le introduce în incubator, deoarece apa va înlătura primul strat protector al acestora.
3. Evită și ouăle: prea mari, prea mici, deformate, crăpate, cu coajă subțire sau rugoasă – pentru a nu afecta viabilitatea embrionului.
4. Nu utiliza ouă provenite din mai multe surse, întrucât un singur ou contaminat poate să compromită întreaga serie pusă la clocit.
5. Strânge ouăle de două-trei ori pe zi, în special când vremea este caldă, astfel încât acestea să poată fi păstrate la temperatură și umiditate optime.
6. Întotdeauna păstrează ouăle cu capătul ascuțit în jos.
7. Amintește-ți să le întorci zilnic.
8. Cea mai lungă durată de păstrare a ouălor până la incubare trebuie să fie de șapte zile; după aceea, cu fiecare zi care trece, se diminuează probabilitatea unei eclozări reușite.
9. O scurtă atenționare și despre ouăle pe care nu le strângi de la găinile tale, ci le cumperi și îți sunt expediate. Va trebui să le lași deoparte timp de 24 de ore, pentru a permite conținutului să se așeze la loc. În general, în cazul ouălor expediate, rata de incubație este mai slabă decât cea a ouălor din propria ogradă, dar nu trebuie să dai vina pe vânzător – serviciul poștal nu este întotdeauna blând cu manipularea coletelor.
10. Un ultim sfat în ceea ce privește colectarea ouălor pe care urmează să le pui în incubator: nu amesteca ouăle! Nu încerca să faci să eclozeze laolaltă ouă de găină, de rață, de prepeliță și de curcan, deoarece fiecare specie are cerințe diferite pentru condițiile și orele de incubație.

Pregătirea incubatorului de ouă de găină
Înainte de a purcede la treabă, ai o serie de verificări de făcut pentru a îndrepta eventualele disfuncționalități ale incubatorului și pentru a fi sigură că nu compromiți ouăle. Așadar, asigură-te că ai tot ceea ce îți este necesar, respectiv:

– incubatorul – testează-l, pentru a fi sigură că funcționează așa cum trebuie; este important să setezi umiditatea și temperatura înainte de a introduce ouăle
– termometru și higrometru (numit și umidometru) suplimentare – acestea nu sunt necesare în mod obligatoriu, dar sunt utile pentru a te asigura că umiditatea și căldura sunt cele optime
– întorcător de ouă – asta, în cazul în care nu dorești să le întorci manual (ceea ce consumă mult timp – trebuie făcut de cel puțin trei până la cinci ori pe zi)
– apă – pentru a umple canalele din partea inferioară a incubatorului; aceasta trebuie să se facă, de obicei, la fiecare două zile, în funcție de umiditatea necesară
– un ovoscop – un fel de lampă specială pentru examinarea calității ouălor și a dezvoltării embrionului în timpul incubării
– un loc sigur și securizat unde să așezi incubatorul de ouă pentru următoarele trei săptămâni – acesta ar trebui amplasat într-o zonă în care temperatura este destul de constantă, departe de ferestre, astfel încât să nu se supraîncălzească

Cum se instalează incubatorul de ouă
Instalează incubatorul și lasă-l să funcționeze 24 de ore înainte de a introduce ouăle. Acest lucru îți oferă timp pentru a regla temperatura și umiditatea la cifrele recomandate în instrucțiuni.

Pentru ca procesul de clocire a ouălor să se desfășoare în condiții optime, înainte de a introduce ouăle, incubatorul trebuie curățat și dezinfectat (pentru evitarea contaminării ouălor cu microbi).

Odată ce incubatorul este verificat și funcționează bine, pregătește și ouăle. Lasă-le o vreme, să ajungă treptat la temperatura camerei, înainte de a le plasa în incubator. Dacă trebuie să întorci ouăle cu mâna, acesta este momentul potrivit pentru a marca partea aflată la vedere a fiecărui ou cu un X, spre a te asigura că nu uiți care parte a fost „în sus”, de fiecare dată când le întoci. Marchează ouăle cu un creion netoxic și notează frecvența de întoarcere. Spală-ți mereu mâinile înainte de a întoarce ouăle, pentru că, odată ajunși în interiorul incubatorului, microbii se dezvoltă nestingheriți, acesta fiind un mediu ideal pentru ei. După ce ai plasat ouăle în incubator, lasă temperatura să crească la nivelul prescris.

Verifică după câteva ore pentru a te asigura că temperatura și umiditatea s-au stabilizat – este posibil să ai nevoie să mai faci mici ajustări. Acum este timpul să înceapă numărătoarea inversă. Procesul de incubație va dura 21 de zile.

Chiar dacă incubatorul de ouă este dotat cu sisteme de avertizare, fiecare funcție trebuie verificată zilnic. Este foarte important ca mediul în incubator să fie cât mai stabil posibil. Temperatura este, de obicei, mai ușor de controlat. Umiditatea, în schimb, este puțin mai complicat de menținut, dar este un pas la fel de important – umiditatea trebuie să fie de 40-50% până în ziua a 18-a, fiind ridicată la 70% în ultimele trei zile.

De asemenea, pe toată perioada de incubație, trebuie evitate o serie de greșeli care pot afecta întregul proces, între care:

– întoarcerea ouălor cu mâna, deși incubatorul de ouă are un sistem automat de întoarcere
– deschiderea ușii incubatorului de ouă de prea multe ori
– neglijarea faptului că trebuie pusă apă în tava care menține constantă umiditatea în interiorul incubatorului de ouă
– plasare incubatorului de ouă într-o cameră cu temperatura și umiditate prea scăzute sau prea ridicate

Verificarea ouălor din incubator
Evident, poți verifica vizual ouăle de fiecare dată când dorești aceasta, dar mai bine rezistă nevoii de a scoate capacul și de a încerca să le verifici în fiecare zi, pentru că acest lucru afectează în mod dramatic stabilitatea temperaturii și a umidității și, implicit, eclozarea ouălor.

Verificarea ouălor se face cu ovoscopul, acea lanternă specială care îți permite să vezi cu ușurință dacă ouăle sunt fertilizate, oferind o viziune extrem de clară asupra conținutului ouălor. Majuritatea oamenilor folosesc ovoscopul între zilele a 5-a și a 12-a pentru a vedea dacă oul este în progres; cel mai bun moment pentru vizibilitatea embrionului este ziua a 8-a.

Cea mai grea parte a acestui proces este… așteptarea! Poți utiliza acest timp mai bine pentru a te asigura că totul este în ordine pentru puii tăi în timpul clocirii în incubatorul de ouă. Verifică dacă totul funcționează bine, dacă totul este pregătit pentru primirea puilor, dacă ai suficiente „așternuturi” proaspete, hrană și apă.

Blocare și ecloziune, în folosirea incubatorului de ouă
S-ar putea să fi auzit despre punerea incubatorului în „blocare” și să te întrebi ce este aceasta. Blocarea are loc în ziua a 18-a. Instrucțiunile incubatorului de ouă spun că în acea zi trebuie să crești umiditatea până la 70%, prin umplerea tuturor canalelor de apă și reglarea orificiilor de ventilație până la nivelul indicat; după aceea, nu mai trebuie deschis incubatorul de ouă decât dacă este nevoie să reumpli cu apă. Această a 18-a zi este și ziua în care oprești dispozitivul de întoarcere a ouălor, scoți și așezi ouăle pe tava din dotare, lucru care îi ajută pe pui să se pregătească în interiorul oului (printr-o manevră destul de complicată) pentru primul lor „piu-piu”.

Ziua 21, ziua ieșirii din ou a puilor

Puii încep să iasă din ouă în această zi. Nu te îngrijora dacă nu apar imediat, pentru un pui o zi este de 24 de ore, deci dacă ai pus ouăle la incubator la ora 10 noaptea, la acea oră începe și eclozarea. Puii sunt uzi când ies din găoace, dar se uscă repede în incubator, unde, la nevoie, îi poți lăsa fără grijă timp de 24-36 de ore.

În mod obișnuit, odată ce câțiva puiuți s-au uscat, trebuie să-i scoți repede din incubator pentru a face loc celorlalți și a le da timp să se usuce. Nu uita că trebuie păstrată umiditatea ridicată pentru puii care încă nu au ieșit din găoace! Eclozarea trebuie să se încheie în 24-48 de ore de la apariția primilor pui.