Radio Simplu

Orban taie în carne vie! Tocmai a șters un miliard de euro. Decizia cruntă a fost anunțată chiar acum

Guvernul condus de Ludovic Orban taie în carne vie: strategia fiscal-bugetară care a ajuns în Parlament prevede o tăiere de aproape un miliard de euro. Ce plan are Executivul pentru a compensa această măsură.

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020 – 2022 prevede tăieri importante de fonduri. Astfel bugetul Ministerului Dezvoltării va scădea de la 9,1 miliarde de lei în acest an la 5 miliarde de lei în 2020, iar bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) scade de la 7,06 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei.

Mai exact, asta înseamnă o tăiere de 4,56 miliarde de lei (puţin sub 1 miliard de euro) de la capitolul ”Transferuri între unități ale administrației publice” din bugetul Ministerului Dezvoltării, adică aacel capitol care înregistrează contabil cheltuielile pentru PNDL. Aceste tăieri se traduc într-o economie de circa 0,5% din PIB, scrie g4media.ro.

Care este planul Guvernului Orban

Strategia fiscal-bugetară care însoțește proiectul Legii plafoanelor prevede că Guvernul Orban va ”reorienta cheltuielile de investiții publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investițiile finanțate integral din surse național la investiții cofinanțate din fonduri europene”. Asta înseamnă că Guvernul intenţionează să nu mai finanţeze investiţiile atât de mult din bugetul statului, ci să stimuleze atragerea de fonduri europene pentru acestea.

PSD a fost acuzat de nenumărate ori că a folosit faimosul PNDL pentru a răsplăti baronii locali sau pentru a pedepsi primarii din alte formaţiuni politice, văduviți de aceste finanțări acordate arbitrar. De altfel, documentul prezentat de Guvern arată creșterea alocărilor prin PNDL de la 2,7 miliarde lei în 2017 la 4,6 miliarde lei în 2018 și 7,06 miliarde lei în 2019.