Radio Simplu

A fost ridicată carantina! Românii din această localitate pot, în sfârşit, circula liberi

O veste bună în timpul pandemiei de coronavirus ce a lovit România vine din judeţul Constanţa. Autorităţile au decis că măsura carantinei poate fi ridicată.

Autorităţile au decis ridicarea carantinei parţiale, începând de vineri dimineaţă, în localitatea Cuza Vodă, măsură de prevenţie luată pe 21 aprilie, după ce în comună au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, informează Prefectura Constanţa.

Potrivit sursei citate, carantina instituită parţial în localitatea Cuza Vodă este anulată după ce 90 de persoane din zona respectivă au fost testate şi nu a mai fost descoperit niciun caz de infectare cu COVID-19, ordinul fiind semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

„Hotărârea a fost luată la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, care a coordonat un screening în zona delimitată, pe data de 5 mai. În total, au fost testate 90 de persoane, iar în urma analizelor de laborator efectuate, nu s-a identificat niciun caz nou de infectare cu virusul SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat transmis de Prefectură.

Risc epidemiologic crescut; carantină parţială instituită pe 21 aprilie
Pe 21 aprilie, o zonă importantă din localitatea Cuza Vodă a intrat în carantină, măsura fiind instituită după o analiză de risc făcută de DSP Constanţa, prin care s-a constatat faptul că în localitate există un risc epidemiologic ridicat. Pe 17 aprilie, o persoană a fost confirmată cu COVID-19, iar la cererea autorităţilor, a fost realizată o testare a populaţiei din zonă, cu ajutorul jandarmilor constănţeni şi al medicilor de familie. Astfel, nouă dintre cele 31 de persoane testate la acel moment au fost confirmate cu COVID-19.

După instituirea carantinei, alte două persoane au fost depistate pozitiv.

Zilnic, în medie 125 de jandarmi, poliţişti, poliţişti locali şi militari au asigurat perimetrul stabilit pentru carantină, iar Inspectoratul General de Aviaţie a organizat misiuni de survol cu elicopterul, pentru sprijinirea dispozitivele din teren, scrie Agerpres.