Radio Simplu

Grupul DIGI va închide definitiv rețeaua 3G până la jumătatea anului viitor, pe fondul extinderii 5G. Câți români folosesc noul spectru

Conducerea Grupului DIGI | RCS & RDS a anunțat, luni, că va renunța la întreaga rețea 3G până la jumătatea lui 2023, numărul abonaților care foloseau acest spectru fiind foarte mic, de câteva mii, raportat la cele 8,7 de milioane de abonați ai serviciilor de telefonie mobilă, la nivel de grup. Astfel, pentru acești clienți, compania a oferit pachete promoționale astfel încât clienți să își poată actualiza telefoanele în rețele 4G sau 5G, a explicat Valentin Popoviciu, vicepreședinte al Grupului DIGI. Potrivit declarațiilor sale, compania menține rețeaua 2G pentru cei care nu intenționează să folosească rețelele noi.

Spectrul 5G înseamnă, în principiu, o schimbare tehnologică și, probabil, în următorii cinci, șase ani, va deveni predominant, a transmis, luni, conducerea Grupului DIGI, în cadrul unei întâlniri cu presa. Dacă în 2019, când DIGI a lansat serviciile comerciale 5G, erau doar aproximativ 10 tipuri de telefoane care puteau folosi această tehnologie, iar în prezent sunt în jur de 900. „Acum e momentul în care vom vedea o schimbare”, a explicat Valentin Popoviciu. „3G va fi închis probabil în totalitate până la jumătatea anului următor”, a precizat vicepreședinte al Grupului DIGI.

Grupul DIGI a ajuns la peste 20 de milioane de clienți, respectiv unități generatoare de venit, dintre care8,7 milioane de abonați pentru serviciile de telefonie mobilă, potrivit lui Serghei Bulgac, CEO al Grupului DIGI, 5,4 milioane, pentru servicii de televiziune, 4,8, internet fix și 1,2 milioane, telefonie fixă. În perioada ian-septembrie, DIGI a avut venituri de 1.162 de milioane de euro, în creștere cu 20% față de primele nouă luni ale anului următor.