Radio Simplu

De ce e nevoie să-ți lași la terase numele, prenumele și numărul de telefon, dar chiar și CNP-ul! Ludovic Orban a venit cu răspundul așteptat de toată lumea

Începând cu 1 iunie, terasele din România s-au deschis, iar de acum clienții sunt așteptați de către patronii restaurantelor! Totuși, aceștia vor trebuie să știe că ospătarul le va cere datele de identificare pentru că vor putea fi utile într-o anchetă epidemiologică, dacă va fi cazul, după cum a spus Ludovic Orban.

Ziua de 1 Iunie a fost mult așteptată de către români, iar asta nu neapărat pentru că este prima zi de vară sau este Ziua Internațională a Copilului, ci pentru faptul că de acum sunt deschise terasele, însă clienții vor avea de respectat mai multe norme, dar vor trebui să le dea ospătarilor și datele lor de identificare.

Acestea vor fi utile pentru o eventuală anchetă epidemiologică în cazul în care se descoperă că una dintre persoanele prezente la tereasă a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Deși până acum s-a vorbit și de faptul că clienții vor fi nevoiți să lase pe lângă numele, prenumele, numărul de telefon și CNP-ul, Ludovic Orban a declarat pentru Digi24 că acest cod numeric persoanal nu este neapărat necesar pentru persoanele pot fi identificate rapid și după celelalte date pe care le dau.

„Rațiunea acestei măsuri a fost foarte simplă: din cauză că se adună foarte mulți oameni la un loc, dacă se descoperă un caz de persoană care este pozitivă, care s-a dus într-o terasă, ai nevoie pentru rapiditatea anchetei epidemiologice să poți să consulți bazele de date ca să știi care sunt persoanele care există cu risc de infectare”, a spus premierul la Digi24.

Șeful executivul a ținut să precizeze că nu este nimic nou în a cere datele personale, deoarece și până acum atunci când se făceau rezervări clienții își ofereau datele de identificare.

„Îi vom ajuta să înțeleagă (pe patronii de restaurante – n.r.). (…) Toate acest lucruri o să le clarificăm (datele care vor fi solicitate – n.r.) (…) E nevoie să poți să identifici persoana, măcar după numărul de telefon, să știi nume, prenume și măcar un număr de telefon sau adresa.”, a mai spus el pentru sursa citată.

Sursa:Spynews.ro