Radio Simplu

Ministrul Sănătăţii: Avem aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă, iar jumătate sunt în spitale care tratează pacienţi cu COVID-19

Numărul de paturi de terapie intensivă la Spitalul Universitar de Urgenţă ”Elias” şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti va fi suplimentat în perioada următoare, a anunţat, duminică, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.

Nelu Tătaru a declarat că, în acest moment, la nivel naţional există aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă, dintre care o jumătate sunt în spitale care tratează pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

„La nivel naţional, avem aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă. În cele 226 de spitale COVID în faza 1, faza 2 şi suport COVID sunt în jur de 2.000, 1.927 de paturi de terapie intensivă. Sunt anumite judeţe unde avem o supraîncărcare a acestor paturi. Până acum, s-a recurs la acele TIR-uri, acele unităţi mobile de terapie intensivă, unul la Ploieşti, unul la Galaţi, acolo unde am văzut o încărcătură mai mare, dar şi la transferuri de pacienţi în spitale care au paturi goale”, a precizat ministrul Nelu Tătaru.

În următoarea perioadă, şi la „Elias” şi la „Matei Balş” va fi suplimentat numărul de paturi la terapie intensivă. Noi sperăm ca evoluţia să ne ajute să putem gestiona această situaţie, a mai spus ministrul Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii și managerul Spitalului Elias au convenit, sâmbătă dimineață, ca spitalul modular din curtea spitalului Elias să fie folosit ca spital ATI COVID.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, nu a putut intra pe șantierul unde se va construi viitorul spital modular din Lețcani, județul Iași, dedicat pacienților cu noul coronavirus.