Radio Simplu

Ce pot face românii cu rate calculate greșit de cele 11 bănci din România amendate de ANPC. Horia Constantinescu: „Ar trebui recalculate de îndată”

Ce pot face românii cu rate calculate greșit de cele 11 bănci din România amendate de ANPC. Horia Constantinescu: "Ar trebui recalculate de îndată"

11 bănci din România au fost amendate pentru practici comerciale înşelătoare. Pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă.

Ce pot face românii cu rate calculate greșit de cele 11 bănci din România amendate de ANPC. Horia Constantinescu: „Ar trebui recalculate de îndată”

11 bănci din România au fost amendate pentru practici comerciale înşelătoare de comisarii ANPC, după ce reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Protecţie au Consumatorilor a verificat modul de calcul al ratelor la creditele pentru persoane fizice.

Concret, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, potrivit comunicatului ANPC.

Au fost date amenzi în valoare de 550 de mii de lei, adică 110 mii de euro pentru cele 11 bănci verificate.

Mai mult, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, ce pot face clienții celor 11 bănci amendate.

„Cu siguranță băncile sancționate vor trebui să recalculeze ratele.

Fiecare dintre consumatori poate trimite sesizări legate de aceste aspecte autorității noastre. Noi vom continua investigațiile și în raport cu alte instituții bancare.

Nu știu să vă spun în cât timp vor calcula, odată ce ele devin măsuri obligatorii. Ar trebui recalculate de îndată, dar pot face obiectul contestației în instanță și abia atunci o să ne lămurim exact cum stau lucrurile.”

Sursa: Antena 3 CNN