Radio Simplu

Romania, in pericol! Agricultorii trag un semnal de alarma

Pe ogoarele din România este jale. Seceta continuă să se adâncească, iar grijile agricultorilor crește de la o zi la alta. Din păcate, prognoza anunțată de meteorologi pentru zilele acestea nu a adus cantitatea de precipitații necesară pentru a acoperi deficitul de apă din sol.

Noaptea de Înviere dar și prima zi de Paște au adus ploi în mai multe zone din țară, însă au fost de scurtă durată și neînsemnate cantitativ în condițiile în care câmpuri întregi nu au mai văzut o picătură de apă de săptămâni bune.

De exemplu, în Câmpia Bărăganului, culturile au început să fie acoperite cu pământ granulat, asemenea nisipului, fenomenul fiind numit de specialiști – deșertificare. Cu alte cuvinte, situația este critică, iar ploile anunțate pentru aceste zile au fost așteptate cu nerăbdare. Din păcate, măsurătorile făcute de fermieri au arătat că în continuare este mare nevoie de apă în sol. În Buzău, în comuna Caragele cantitatea de apă căzută în aceste zile a fost doar de 9 litri pe metrul pătrat. Aproape aceeași cantitate de precipitații a fost înregistrată și în comuna Florica, în timp ce în Glodeanu Sărat doar 7 litri pătrat. În aceeași parametri se încadrează și județul Vâlcea unde măsurătorile făcute de agricultori au arătat că în ultimele zile cantitatea de precipitații înregistrată a fost de 9 litri pe metrul pătrat. Asta înseamnă o cantitate extrem de mică dat fiind faptul că rezerva din sol la adâncime mică, acolo unde trebuie să germineze plantele este aproape de zero în multe zone din țară.

Citeste aici continuarea!