Radio Simplu

Raed Arafat anunță dezastrul! În ce localități s-ar putea ajunge la carantină. Declarația care provoacă cutremur

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut o serie de declarații la Digi24 menite să provoace cutremur. Concluzia este una singură: Covid-19 se răspândește în România. El a arătat ce se va întâmpla în perioada următoare și în care localități ar urma să intre în carantină.

Raed Arafat a prezentat, vineri seară la Digi 24, evoluția de la 1 iunie a numărului localităților din România cu cel puțin un caz de covid-19 raportat la 14 zile. La nivelul Centrului de comandă coordonat de Raed Arafat s-a făcut o analiză cu localitățile care au cel puțin un caz de COVID raportat în decurs de 14 zile. Ceea ce s-a observat este îngrijorător: virusul se răspândește în România. Astfel, potrivit datelor furnizate, dacă în 1 iunie, erau 361 de cu câte un caz de Covid-19, la 17 iulie s-a ajuns la 885 de localități care au minimum câte un caz de COVID în ultimele 14 zile.

„Asta înseamnă că se răspândesc cazurile. Un caz nu e mare problemă. Nu spunem că această localitate are o mare problemă, dar faptul că numărul localităților este în creștere este un semnal și bineînțeles că aici se pot întâmpla, până descoperim un caz, că mai sunt și altele asimptomatice în jur, care pot răspândi virusul la alte persoane, dintre care o parte să devină simptomatici și să se afle despre ei”, a comentat Raed Arafat.

Sursa foto: Digi24

El a spus că oamenii trebuie să respecte măsurile minime care s-au cerut, de la mască la distanțare, la spălatul pe mâini, la dezinfectare. „Dacă ei ne-ar ajuta cu acest lucru și ar respecta regulile, n-am mai ajunge la momentul în care s-ar putea să trebuiască să restricționăm niște activități pe zone limitate sau să începem să avem controale mult mai intense pe respectarea regulilor, să se aplice amenzi, sancțiuni. Nu doresc acest lucru, dar trebuie să găsim o soluție”, a susținutRaed Arafat.

În dezbaterea de la Digi24, s-a analizat și situația localităților în care crește numărul de cazuri pozitive. Potrivit lui Arafat, acolo se face o analiză pe zonă.

„Se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii – complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul, Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă. S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației – n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a arătat acesta. Mai mult chiar, în condițiile noii legi se poate face o carantină zonală”, a spus Raed Arafat.

Ce urmează în Vama Veche?
El a vorbit și de situația de la Vama Veche unde, unde nu poți să spui că ai un număr mare de diagnostice pozitive.

„De fapt, la Vama Veche se întâmplă transmiterea, dar manifestarea bolii, după câteva zile, apare la om acasă, când ajunge la el acasă”, a spus Arafat. El a susținut că în acest moment au loc controale din ce în ce mai dese.

„Astăzi exact acesta a fost scopul videoconferinței cu premierul: să se intensifice cât mai mult controalele pe respectarea regulamentelor care sunt impuse, pentru că asta este soluția, în final.

Noi am zis-o de la început, vom conviețui cu acest virus, virusul nu va dispărea, viața normală în totalitate, cum a fost înaintea acestui virus, încă nu e posibilă și atunci este clar că noi va trebui să luăm măsuri, dacă vrem să ajungem să trăim viața cât mai aproape de normal, să luăm măsuri ca regulile să se respecte, având în vedere că în societate avem mulți care recomandă nerespectarea regulilor și atacă măsurile care sunt luate de autorități”, a punctat Arafat

Foto INQUAM/ George Calin